Mira de Boer

‘Mensen zijn blijkbaar overal hetzelfde, maar zou het anders kunnen?’

Ik woon in Almere, ben getrouwd met Mark en heb drie tieners. Twee meiden van 18 en 16 en een knul van 12. Bijna tiener dus. Ik werk vanuit huis, schrijf en spreek voor mijn beroep en doe nog een aantal dingen ernaast. Zoals bijvoorbeeld deelnemen aan het Nationaal Leiderschapsteam van Rafael Nederland. Ik zit samen met Mark op dansles en onlangs ontdekte ik iets bijzonders.

Op de dansschool

Het is zaterdagavond, een vrije dansavond en Mark en ik zijn na het kijken van Wie is de Mol? snel naar de dansschool gereden om nog een uurtje onze dansen te oefenen. Het is druk. We groeten een paar mensen die we van gezicht kennen.

De eerste twee dansen moeten we uitzitten omdat we ze nog niet geleerd hebben. We hangen samen aan de bar, kletsen een beetje en drinken wat. Een vrouw die ook in onze dansgroep zit, schuift aan en maakt even een praatje met ons: ‘Wat leuk dat jullie er zijn. Tijd geleden dat jullie hier op zaterdagavond waren hè? Gaat het goed?’

Dan wordt er naar haar geroepen, ze verexcuseert zich en loopt weg.

Overal zitten groepjes mensen met elkaar te praten.

Sommigen groeten, maar niemand begint een gesprek met ons.

Als we een paar dansen hebben gedaan, gaan we weer naar huis. Morgen is het zondag dus willen we een beetje fit zijn.

In de kerk

De volgende dag in de kerk en zie ik tot mijn verrassing iemand die al een hele tijd niet meer is geweest. Wat goed dat hij er weer een keertje is!

‘Hé, wat leuk dat je er weer eens bent. Tijd geleden man! Hoe is het met je?’ Na de dienst spreek ik hem aan bij de koffietafel. We maken een kort praatje. Dan word ik aan mijn jasje getrokken door iemand anders. Ik verexcuseer mij en als ik mij na een paar minuten terugdraai om het gesprek te hervatten, zie ik hem ergens anders staan.

Alleen.

Her en der staan groepjes mensen, druk in gesprek.

Mensen groeten hem wel, maar beginnen geen gesprek…

Wat is het verschil?

Mensen zijn blijkbaar overal hetzelfde, maar zou het anders kunnen?