Door Jan Radder

 

Elly Kema (66), lid van Evangelische kerk Ezra in ’s Gravendeel, maakte afgelopen zomer een lelijke val. Het gevolg was een zwaar gekneusde knie en daar kwam bovendien nog wondroos bij. Ze werd op antibiotica gezet en kon zich alleen met behulp van een kruk voortbewegen.

 

Toch weerhield haar dat er niet van naar het 4All Festival van Rafaël Nederland te gaan dat van 29 juni tot 1 juli 2019 werd gehouden op het terrein van Emmaus in Helvoirt. Ze trok daar de aandacht van Henk de Ronde en Regie de la Parra van Huis van Gebed van Rafaël. Henk: ‘Je loopt nogal moeilijk, zullen we voor je bidden?’ Elly: ‘Ze hebben gebeden en ik voelde een heel warme gloed door het hele been gaan. Ik heb mijn krukken niet meer aangeraakt. Ik had geen last meer.’ Dat was op zaterdag, de tweede dag van het festival. ‘Op zondag, de derde dag, kwam er een stel mensen van onze gemeente. Die zeiden verbaasd: ‘Heb je je kruk niet meer?’’ Ik zei: ‘Het gaat zo goed, ze hebben voor me gebeden en de pijn is weg.’ Elly vertelde ook dat ze weer goed had geslapen en geen pijn meer voelde die haar voordat er met haar was gebeden ’s nachts wakker had gehouden.

 

‘We hebben een machtige Vader-dokter!’

Elly heeft ook in haar gemeenschap Ezra van haar genezing getuigd. Elly: “We hebben het ook in het ‘Ezra’tje’, het digitale blad van Ezra, gezet.”

Lied 258

Elly straalt als ze vertelt hoe ze tot geloof is gekomen. Ze komt uit een kerkelijk gezin. ‘Vader was organist in de Gereformeerde Kerk. Daar hangt een foto van hem’, wijst Elly. In een conferentie in Burgh Haamstede maakte ze kennis met levend geloof. Ze is daarna gaan zoeken en zag in ‘De Schakel’ (een weekblad in Barendrecht) het adres van een evangelische gemeente. ‘Ik dacht: laat ik dat maar eens doen. Ik ga gewoon een keertje naar een andere dienst. Ze zongen uit de bundel Opwekking lied 258’: ‘Blijdschap vervult mijn hart vandaag en daarom vereer ik nu mijn God. Hij heeft in Zijn liefde mij gezocht. Dat wil ik overal vertellen. Ik ben nu een kind van God. Hij heeft mij in zijn liefde aangeraakt. En dat wil ik overal vertellen, ja overal vertellen.’ Elly zei: ‘ik ook?’ ‘Ja, jij ook’, was het antwoord. ‘Na de dienst is er met mij gebeden en de omstanders merkten meteen verschil. De mensen vroegen: wat is er met jou gebeurd? Ze merkten het aan mijn gedrag en aan mijn uitstraling. Volgens hen gloeide ik helemaal. Jezus heeft me toen echt aangeraakt.’

Elly is lid geworden van die evangelische gemeente. Toch bleek het nog niet haar plekje. Dat werd Ezra. Elly woont in Barendrecht, maar stapt elke zondag in de auto om naar ’s Gravendeel te rijden. Ze is inmiddels al vijftien jaar lid van Ezra. Ze zorgt er voor de beamer. Elly voelt zich er helemaal thuis.