Albert en Sjannie van Brunschot

‘Onze drijfveer ligt in bewogenheid: bewogenheid voor mensen in een veel te arm land, dat ooit in de top-tien stond van Europa’s rijkste landen.’

Albert en Sjannie van Brunschot gaan ieder jaar een aantal maanden naar Bulgarije. Zij zijn uitgezonden door Rafael Den Bosch. In deze nieuwsbrief kun je lezen hoe ze daar van betekenis zijn. Wil je meer weten? Voel je vrij om een mail te sturen. Ook om hen te bemoedigen kun je altijd een berichtje achterlaten! albertvanbrunschot@live.nl. Meer info op www.rafael-denbosch.nl.

Lees hier het laatste nieuws: Bulgarije juli 2020

Hoe het begon

We tekenen 1990. Woorden komen tot mij als ongeleide projectielen, een weg zoekend in een wirwar van tradities, angsten, grenzen, beperkingen en onbekendheden. Ze raken ziel, hart en vinden een plek waar twijfel plaats maakt voor de zekerheid dat God roept om naar Bulgarije te gaan. Er is geen tijd om te denken waarom. Alleen de zekerheid: het is iets wat je kunt. Als ik het voorstel aan Sjannie is er eerst ongeloof, dan de woorden: dat moet wel van God zijn.

We gaan sinds die tijd nagenoeg jaarlijks, soms twee keer per jaar, altijd met een team. Sinds een paar jaar gaan we voor langere tijd: begin lente tot eind zomer. We zitten vermengd met het volk; op bereikbare afstand van de zigeunerdorpen, omdat God ons een bijzondere liefde heeft gegeven voor de Roma-jongeren.

Onze drijfveer

Waar ligt de drijfveer? Niet meteen in een avontuurlijke reis. Alhoewel het reizen van West Europa naar Oost Europa een goed begin van het zendingsproces is: je komt er geleidelijk aan “in”. Onze drijfveer ligt in bewogenheid: bewogenheid voor mensen in een veel te arm land, dat ooit in de top-tien stond van Europa’s rijkste landen. Een land dat een rivier te ver ligt: de Donau blijkt een schier onoverkomelijke hindernis te zijn voor Nederlandse hulpverleners. We zijn geraakt door ontmoetingen met arme families; met Roma’s die niet worden geaccepteerd en die nauwelijks onderwijs krijgen; en ook door betrouwbare mensen te ontmoeten, die tegen de verdrukking in, een keuze voor Jezus maken. Of door een tienermeisje in een Roma-dorp te ontmoeten  met een kind op de arm: niet het  kleine broertje. Een bejaardentehuis te bezoeken waar geen mensen zijn om ze enige activiteit aan te bieden. Soms om de realiteit van weeshuizen onder ogen te zien. Of zien dat oude mensen plastic en papier uit vuilcontainers verzamelen.

Wat kunnen daar doen?

Wat we doen in Bulgarije? We verzorgen voor kleine groepjes jonge meisjes Engelse les om ze te laten weten dat ze kostbaar zijn en niet zo kansloos als hun wordt voorgehouden. Laten horen dat de liefde van Jezus groter is dan hun angst om tradities van hun opvoeding te doorbreken.

We gaan om uit te reiken. Mensen liefhebben. Jezus liefde laten zien. Niet oordelen. Niet terugschrikken om een oncomfortabele hug te geven. Verblijven onder de mensen; relatief comfortabel omdat wij wel te eten en te drinken hebben en mensen ons wel accepteren. Uitdelen…van jezelf. Inleveren en afsterven aan gewoontes en luxe. Accepteren dat God bij je is en ook jou wil veranderen. Uit je eigen comfortzone stappen. Leren waarderen dat we het goed hebben. Afhankelijk zijn. Je verwonderen. Maar ook:  prachtige mensen, landschappen, bergen, bijeneters, arenden, een hop, klauwieren, een nieuwe dans- en muziekcultuur, tradities, gebouwen en een ander klimaat.

Kom je ook? (i.v.m. COVID-19 helaas niet mogelijk op dit moment

Je kunt meedoen met ons. Dat betekent dat je na een paar weken weer naar huis kunt. Terug naar je eigen veilige omgeving: waar luxe weer belangrijk is; waar positie telt; waar overvloed problemen geeft en waar tijd verspild wordt aan eindeloze en zinloze discussies over vermeend of echt fake-nieuws; en dat alles in zogeheten vrijheden, vermomd in een oerwoud van wetten en regels. Je gaat terug naar de lange leegte die welvaart heet, maar wel verrijkt met Gods werk in jou. Wij zijn weer terug in Bulgarije: misschien zien we je daar.

Je kunt naar ons toekomen! Stuur dan een mailtje naar ons albertvanbrunschot@live.nl.  Je kunt meedoen met het jongerenkamp, met outreaches, de Engelse les. Je kunt ook een tijdje meelopen met ons om je te oriënteren wat het kan betekenen voor jou. We hebben een relatief gespreid bedje voor je; je kunt er zo in gaan liggen.