Een veilige kerk

In de media heb je vast al van machtsmisbruik, manipulatie of misbruik op seksueel gebied binnen bedrijven, kerken of op scholen gehoord. Omdat Rafael Nederland een organisatie is waarbij veel gemeentes en bedieningen zijn aangesloten en dus vele mensen op allerlei manieren en in veel verschillende rollen betrokken zijn, willen we zorgen dat op het moment dat je  geconfronteerd wordt met een situatie, je betrouwbare en professionele hulp kunt inroepen.

Vertrouwenspersoon

Allereerst is er een vertrouwenspersoon aangesteld waar je advies kunt inwinnen: vertrouwenspersoon@rafael.nl.

Mocht je in een situatie terechtkomen, ga dan allereerst naar de leidinggevende personen binnen jouw eigen gemeente toe. Heb je juist een vraag ten opzichte van deze personen, dan kan je gebruik maken van genoemd e-mailadres.

Meldpunt misbruik of manipulatie


Dit is het punt waar je een klacht over (vermeend) misbruik of manipulatie kunt melden: meldpunt@rafael.nlLet op! Dit meldpunt is uitsluitend bedoeld voor meldingen van misbruik of manipulatie!

De melding wordt beantwoord door een van de vertrouwenspersonen van Rafaël Nederland. De vertrouwenspersoon is een hulpverlener die u in een eerste gesprek te woord staat om na te gaan hoe je het beste geholpen kunt worden wanneer er sprake is van manipulatie of grensoverschrijdend gedrag  t.o.v. jou. Dit meldpunt kan je ALLEEN gebruiken voor melding en hulp bij misbruik door leidinggevende binnen jouw gemeente. Wij zullen bij een melding, conform privacywetgeving, een dossier opstellen". Twijfel je aan de stap, neem dan eerst contact op om advies in te winnen. Ook adviseren we je om eerst melding of advies te vragen bij de vertrouwenspersoon in jouw gemeente.

Mocht je rechtstreeks een melding willen doen bij Stichting Evangelisch Meldpunt (SEM) is dit ook mogelijk, aangezien Rafaël Nederland aangesloten is bij SEM. 
De Rafaël gemeenschappen kunnen bij het landelijke SEM-meldpunt terecht met klachten over machtsmisbruik. SEM is op werkdagen telefonisch te bereiken van 9.00-17.00 uur via 085 - 488 14 40. Na een telefonische intake is er de mogelijkheid voor een vervolggesprek met een bij de SEM betrokken vertrouwenspersoon, die in het dagelijks leven werkzaam is als hulpverlener. Deze kan jou eventueel doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners of advocaten of naar de SEM-klachtencommissie.

Blijf verbonden!

Ontvang nieuws, activiteiten en bemoedigingen direct in uw inbox.