Bulgarije: Klaar voor de start!

Bulgarije: Klaar voor de start!

Een nieuwe nieuwsbrief van Albert en Sjannie van Brunschot, zendingsambassadeurs in Bulgarije.


Het begin is begonnen

Al zeven weken in Bulgarije.. of pas zeven weken. Nog een stelletje te gaan. Het gaat goed met ons. Toch steeds weer wennen aan de Bulgaarse manier van doen. Veel plannen en afspraken worden op het laatste moment gewijzigd, uitgesteld of afgelast. Onverwachte situaties vragen steeds weer om flexibilteit en creativiteit. Je weet het en toch worden we ook nu weer verrast: soms positief, soms minder gelukkig.

ИЗНЕНАДА: iznenada: verrassing; gelukkig geen verassing. Daarover wat meer verderop. Gelukkig zijn er ook positieve verrassingen, ook daarover later. We hebben een actieve periode achter de rug, ook door de gewone dagelijkse dingen en sociale contacten. En even ter informatie: de bus doet het weer goed. Wat betreft de brandstofprijzen: vorig jaar nog 2,30 en nu 3,50 leva (deel door 2 en je hebt Euros).

Buiten

Voor het warme weer hoef je niet in Bulgarije te zijn: afgelopen week koelde het af tot 26 of 27 graden: in Nederland was het warmer. We zijn te ver van de Zwarte Zee om daar even verkoeling te zoeken. Maar gedurende de nacht wordt het een graad of 15: lekker om te slapen. Er is hier veel fruit. De aardbei-tijd is bijna voorbij, evenals de kersentijd. De eerste tomaten van de volle grond dienen zich aan: smullen geblazen. De eerste pruimpjes, een soort krieken, vallen in grote getale van de bomen. Abrikozen zijn er al volop: zacht en sappig. De rode bessen uit eigen tuin zijn al geplukt: alle 58. De planten van de zwarte tomaten doen het niet slecht; alle twee tomatenplanten, gekocht van een oud vrouwtje op de markt, doen het uitdrukkelijk beter.Er zijn veel vlinders.

Iznenadi (meervoud van iznenada)

Jammer genoeg kunnen de twee jongelui uit Varbitza (kinderen van Doncho) niet komen. Dat betekent dat de kooklessen, gepland voor 4 jongelui, in aangepaste vorm gaan plaatsvinden. Dus wel kooklessen, maar dan anders. We gaan proberen om de Varbitza-familie wel op te zoeken. Dat was de jammerlijke verrassing. Maar er is ook een echte verrassing. We hadden ingepland dat de twee jongerenkampen door ons vijven moest worden ingevuld. Maar gelukkig heeft James zich beschikbaar gesteld om de tweede week mee te helpen. James is een Amerikaan die getrouwd is met eeen Bulgaarse vrouw, de dochter van het leiders van Foursquare in Bulgarije.

Hij is Nationaal jeugdleider van Foursquare in Bulgarije. Hij heeft al jaren meegewerkt aan de kampen en gaat nu een deel van het onderwijs op zich nemen. We zijn er blij mee. Nog een verrassing: twee kerken hebben gevraagd of we ook voor hun jeugd een jongerenkamp willen en kunnen organiseren. Nog niet alles is rond, maar zoals het er naar uit ziet, komt er dus een derde kamp van 22 tot 26 augustus. Wil je opzoeken waar de kerken vandaan komen: Dyadovo en Stoil Volvoda. En dan nog maar eentje: Sjannie gaat in de week tussen de 2 kampen in, 5 dagen koken in een tienerkamp in Kavlak. Een Zwitsers echtpaar heeft haar viavia gevraagd. Sterk van haar!!

Team jongerenkamp

We hebben de twee teamweekenden om de jongerenkampen voor te bereiden, achter de rug. Veel praktische zaken besproken, maar ook eens geworden over het thema, de creatieve aspecten en we hebben een verrassingslocatie voor een dag gevonden. Ik heb van alle onderwijssessies de outlines gemaakt. Nu nog de onderwijssessies verdelen.

Engelse les

Eindelijk hebben we naast het messengercontact ook Maryia, onze Engelse lerares, gesproken. We hebben haar en haar gezin bij ons uitgenodigd: een prachtig gezin. Al het lekkers dat Sjannie voor hen op tafel toverde gaf een erg ontspannen sfeer en we hebben goede afspraken kunnen maken. Helaas hebben we maar een week Engelse les, maar middelen en tijd zijn beperkend. We zien erg uit naar deze week,
waarvoor we met name meisjes uit Sadiysko Pole, die we ook in het jongerenkamp hebben, zullen uitnodigen.

Contacten

Inmiddels gesproken in gemeentes, christelijke en niet-christelijke gezinnen “op den eet” gehad en bezocht, kerken bezocht en wonderlijke verhalen gehoord bij onze buren. Ook een profetie gehoord dat vanuit de Balkan-landen een nieuwe opwekking in Europa komt. Laten we daar voor bidden. We hebben nu een kerk in Gabrovo, waar we ons thuis voelen, ook omdat er altijd vertaling voor ons is.

Spioneren

We bieden graag de mogelijkheid om in onze keuken te kijken of om mee te helpen. Bulgarije is een mooi land met een geheel eigen kultuur. Ook in kerken gaat het anders, zeker in Romakerken. Kijk en eet mee!!

Tenslotte

We hopen en geloven dat de mensen, kerken en organisaties ons blijven steunen. Bemoediging, gebed, aandacht. Natuurlijk is sponsoring belangrijk en we danken al degenen die dat deden, doen en willen doen.

Veel groeten en zegen uit Bulgarije
Albert en Sjannie

Blijf verbonden!

Ontvang nieuws, activiteiten en bemoedigingen direct in uw inbox.