Onderwijs over het huwelijk: broodnodig!

Onderwijs over het huwelijk: broodnodig!

Voor Ap en Anita Ap en Anita Verwaijen, regio-ambassadeurs voor Rafaël Nederland staat dit als een paal boven water. Met hun bediening, De Kunst van een Gelukkig Huwelijk zijn zij een strategisch partner van Rafaël Nederland. Ze hebben enorm veel ervaring met het geven van onderwijs. Lees hieronder wat zij kunnen betekenen voor jullie gemeente. Van harte aanbevolen!

Het werd tijd ons geluid weer eens te laten horen, met name waar wij de laatste jaren mee bezig zijn geweest. We zijn inmiddels regio-ambassadeurs geworden. Tot 2019 hebben wij veel reizen gemaakt, vooral buiten Europa, en veel Foursquare kerken bezocht waar wij vooral gevraagd werden huwelijksseminars te houden. Deze kant van onze bediening is altijd al een belangrijk onderdeel daarvan geweest. Ons boek De Kunst van een Gelukkig Huwelijk is in vele talen vertaald. Hoewel dit soort reizen altijd ongewenste verrassingen met zich meebrengt, hebben wij steeds genoten van de ontmoetingen met voorgangers en kerken, en de waardering die we steeds voor ons onderwijs hebben geproefd. We zijn onze machtige God dankbaar dat zoveel deuren voor ons open zijn gegaan.

Er is geen land waar goed onderwijs over het huwelijk niet broodnodig is. Het aantal huwelijken die gesloten worden is niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten sterk verminderd. Door de covid-epidemie moesten wij een uitnodiging vanuit Tsjaad annuleren. We hebben besloten geen verre reizen meer te maken, vanwege de risico’s in een aantal landen en de hoge kosten die het vliegen, lokaal vervoer, visa en huisvesting met zich meebrengen. Onze projecten hebben ‘vanzelf’ een andere vorm gekregen.

We hebben nu een drietal projecten onder handen: in Pakistan, Tsjaad en Burkina Faso. In ieder van de drie landen hebben we contact met voorgangers. De laatste twee zijn Foursquare contacten. Alle drie zijn ze zeer gemotiveerd met ons samen te werken, omdat daar goed huwelijksonderwijs ontbreekt. Wij stuurden deze personen een usb-stick waarop al onze materialen over huwelijksonderwijs in Engels en Frans te vinden zijn, met de handleiding voor ons seminar en andere documenten, en ook enkele video’s in het Engels, waarop wij enkele belangrijke lessen hebben laten opnemen.

Seminar met Hubert in Birkina Faso

Drie jaar geleden zijn wij in Burkina Faso geweest. De leider daar, Hubert Barka Traoré, voorganger en directeur van een Theologisch College, was erg enthousiast over het seminar dat wij toen voor ongeveer 90 voorgangers en leiders gegeven hebben. Hij had onze handleiding in boekvorm laten drukken om die aan de deelnemers uit te delen. Toen wij onlangs weer contact met hem opnamen, bleek dat hij intussen de handleiding bij christelijke leiders in 6 West-Afrikaanse landen had geïntroduceerd. De leerlingen in zijn instituut bestuderen onder de module Familie en Huwelijk ons boek.

Intussen zijn Pakistan en Tsjaad seminars aan het voorbereiden. Onze vrienden daar zijn voornemens het materiaal te verspreiden onder andere kerken. Onze enthousiaste vriend Ringar Natoiallah uit Tsjaad had het zelfs over 3000 kerken! Of dat realistisch is weten wij niet, maar als in een aantal kerken dit onderwijs wordt gegeven is dat al een goede vrucht.

Wij moeten onze contacten steeds financieel ondersteunen, voor het aanschaffen van projectoren voor de PowerPoints, de drukkosten voor ons boek, reis- en verblijfkosten voor de (arme) deelnemers. Wij sturen gelden via onze Stichting Handelingen (Iban), naar de betrokken landen. Wij hebben zo nu en dan een sponsor gehad.

Ap en Anita 2
Neelam en Umair, Pakistan

Enige tijd geleden kwam onze vriend Peter Dijkstra van Cleansing Stream met het voorstel ons seminar De Kunst van een Gelukkig Huwelijk op video’s op te nemen, om het Nederlandse materiaal niet verloren te laten gaan. We zijn daar heel dankbaar voor. We hebben toen op twee zaterdagen voor een Rafaëlpubliek een zestal opnames gemaakt, die ons onderwijs goed weergeven. Ik heb toen aan het Landelijk Leiderschapsteam voorgesteld aan de associaties van Rafaël weer enige bekendheid te geven. Moge dit daarvan een begin zijn. Eenheid bevordert onze kracht.

Het aantal huwelijken in Nederland vergeleken met 50 jaar geleden is verminderd tot nog slechts 25%, de bevolkingsaanwas in aanmerking genomen. En het aantal echtscheidingen is procentueel niet verminderd, integendeel. Het aantal koppels dat samenwoont zonder huwelijk is overweldigend. En die vorm valt nog veel vaker uit elkaar. Met alle verdriet voor de partners en kinderen van dien. Er is meer dan ooit een geestelijke strijd gaande om huwelijken en gezinnen te vernietigen. Gebroken huwelijken leiden vaak tot gebroken kinderen. Veel mensen hebben geen notie hoe het huwelijk bedoeld is. Tenminste aan gelovigen zou moeten worden uitgelegd wat het huwelijksverbond inhoudt, en waarom zoveel huwelijken uit elkaar vallen. Dat is ongetwijfeld ons aller opdracht als geestelijk leiders.

Daarom willen wij graag onze video’s ter beschikking stellen van de Rafaël-gemeenten. Samen met de overige materialen, zoals de uitleg hoe het seminar te houden, huiswerk voor de cursisten, documenten voor de hernieuwing van de huwelijksbelofte etc. kunnen ze op een usb-stick bij ons verkregen worden. We vragen daar weinig geld voor, maar het staat ieder vrij een donatie te geven voor ons werk in de andere landen. We hopen van harte dat wij samen als denominatie, met de hulp van de Heilige Geest, de strijd om het huwelijk zullen aangaan, en dat dat zal leiden tot gezonde, liefdevolle en sterke gezinnen.

Ap en Anita Verwaijen, 0651392744, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Blijf verbonden!

Ontvang nieuws, activiteiten en bemoedigingen direct in uw inbox.