Bulgarije: De weg is voorbereid

Bulgarije: De weg is voorbereid

Er is weer nieuws van Albert en Sjannie van Brunschot, zendingsambassadeurs voor Rafaël Nederland in Bulgarije.

Een mooi begin, maar dan..

een wonder Om met zoon, dochter en twee kleindochters te mogen gaan is prachtig. Goede reis, mooie stop in Oostenrijk bij vrienden, langzaam afnemende dieselprijzen, geen enkel probleem bij grenzen, veilig gereisd en prima aankomst in Popovtsi. Donderdagavond laat vertrokken en op zaterdagmorgen 11.00 uur uitpakklaar. Het huis in prima staat, met uitzondering van een waterlek in de douche en wat weigerende apparatuur: niet onlogisch na een half jaar stilstand. Bedden snel slaapklaar maken, internet blijkt te werken en de eerste berichten naar huis kunnen verstuurd worden: als je wilde al vanaf een luie houding in bed. De bus staat wat ver op de straat voor het huis en dus na het uitpakken even verzetten.. dacht onze zoon. De auto start niet. Oh, natuurlijk accu leeg. Even Angel bellen en die brengt een oplader. Na een paar uur weer proberen. Na wat doorstarten komt er een geweldige herrie uit de wel startende motor. Finito... einde motor. ANWB, ADAC lossen het een beetje op: de auto wordt weggesleept. Wat een wonder dat dit niet onderweg, ergens in de nacht en op een afgelegen weggetje is gebeurd. Afloop van het verhaal: een tweede-hands motor die zorgt dat bus na een dag of 10 weer loopt. In de tussentijd auto van buren mogen gebruiken en een huurauto. Een bericht van de belastingdienst maakt de lasten dragelijk: ook een wonder.

En toch

We zijn veilig aangekomen en dat zonder te eten. Het weer is okay. Met een huurauto een paar dagen met zoon en kleindochter vogelen en vlinderen. De koningspage in onze tuin is al een kadootje; maar zoveel bijzondere vlinders en vogels doen vergeten dat de bus kapot is. De tijd voor kinderen en kleinkinderen is te kort en ze vliegen weer snel terug. We krijgen verdrietig nieuws van het overlijden van een familielid. De aanwezigheid van onze (klein-)kinderen in Popovtsi brengt extra troost en hulp bij verdrietverwerking. We gaan mee naar Nederland om de afscheidsceremonie bij te wonen en mee te leven met de achterblijvenden en dat blijkt noodzakelijk voor het verwerken van het verdriet. Na een week zijn we weer terug in Popovtsi: in Nederland bracht een vriend ons naar het vliegveld in Eindhoven; in Bulgarije hebben vrienden ons naar het vliegveld in Sofia gebracht en midden in de nacht ons ook weer opgehaald. We zijn blij weer terug te zijn. We willen danken voor alle blijken van medeleven en zijn dankbaar voor de steun van onze (klein-)kinderen.

Plannen gepland: het leven gaat verder

Team Jongerenkamp

Komend weekend 20,21 en 22 mei is het eerste voorbereidingsweekend met het Bulgaarse team. De week daarop meteen het tweede weekend. We zien er erg naar uit; het zal de onderlinge relaties weer versterken en ook de geestelijke groei van ons allen. Nadka is er voor het eerst bij: haar Engels is minimaal, maar we hebben alle vertrouwen in haar. Deze weekenden worden ook gebruikt om een heleboel praktische afspraken te maken.

Jongerenkampen

De data van de jongerenkampen zijn inmiddels vastgesteld. De eerste week is van 10 tot 16 juli en de tweede week is van 24 tot 30 juli. Het kamp wordt gehouden in Nova Zagora.

Kookles

De week kooklessen is inmiddels ook gepland. We starten op 17 of 18 juni en stoppen op 24 juni. We hebben naast de twee dochters van Doncho uit Vabritsa ons jonge buurmeisje Laura gevraagd om deel te nemen en een meisje uit Gabrovo, Melanie, dat vorig jaar deelnam aan de Engelse les.

Engelse les

Ook een week Engelse les hebben we kunnen plannen. Door de beschikbaarheid van een lerares hebben we pas een week kunnen vastleggen: van 7 tot 13 augustus. We bezien of we nog een tweede week kunnen organiseren.

Meehelpen

We bieden graag de mogelijkheid om aan onze activiteiten mee te doen. Maar ook als je nieuwsgierig bent hoe ons dagelijks leven er uit ziet in Bulgarije, ben je welkom. We laten interessante dingen zien in onze omgeving: klooster, markt, waterval en openluchtmuseum. En we gaan naar een dienst in een Romakerk. Neem met ons contact op en we gaan samen naar de mogelijkheden kijken. We moeten helaas de kosten in rekening brengen. Maar daarvoor word je gehaald en gebracht van/naar het vliegveld in Sofia, heb je kost en inwoning, sightseeing en nemen we je mee.

Tenslotte

We hopen en geloven dat de mensen, kerken en organisaties ons blijven steunen. Bemoediging, gebed, aandacht. Natuurlijk is sponsoring belangrijk en we danken al degenen die dat deden, doen en willen doen. 

Blijf verbonden!

Ontvang nieuws, activiteiten en bemoedigingen direct in uw inbox.