Bulgarije: De weg wordt voorbereid

Bulgarije: De weg wordt voorbereid

Er is weer nieuws van Albert en Sjannie van Brunschot, zendingsambassadeurs voor Rafaël Nederland in Bulgarije.

Er bij stilstaan.

Nu lijkt het corona-kleurenpallet binnen Europa wat te stabiliseren en de invloed van het coronavirus op het dagelijks leven geminimaliseerd te zijn. Met booster en corona achter de rug dachten we een onbevangen reis en verblijf te kunnen regelen. Dat een of andere onverlaat onrust, dood en verderf zou brengen in een voorheen communistisch land, brengt toch een zekere dreiging naar andere voorheen communistische landen, zoals Bulgarije. Dat Bulgarije wel een EU-land en NATO-land is, brengt wat tegenwicht. Stilstaan bij de situatie in Ukraine is een noodzaak, evenals de consequenties bij grenzen. Ook de opvang van vluchtelingen binnen Bulgarije kan voor ons gevolgen geven. Maar dat al weerhoudt ons er niet van om te plannen.

De plannen

Onze kinderen en kleinkinderen gaan ons wegbrengen, ergens op driekwart van april. Die willen zeker weten dat we een tijdje van de vloer zijn. :-) Wie er precies gaan, is nog onduidelijk. Ze gaan met ons en onze bus en vliegen na enige tijd vanuit Sofia weer terug naar huis. We vinden het super dat we dat deel van ons leven met hen kunnen delen. We zullen in die tijd vooral leuke dingen doen. Maar genieten van de natuur, de buren en vrienden valt daar zeker onder. In mei hebben we al twee weekenden gepland om het team, dat de tienerkampen mee gaat voorbereiden, bij ons in huis te hebben. Die twee kampen zullen er pas zijn in juli en vinden plaats in Nova Zagora, zoals ook afgelopen jaar.

We hebben inmiddels een week gepland bij ons in huis (in Popovtsi) om kooklessen te geven aan Bulgaarse Roma-meisjes. Vanwege de apparatuur zal zich dat beperken tot maximaal 4 meisjes. Twee daarvan zijn de dochters van Doncho, die momenteel in Nederland werkt en in Arnhem dezelfde kerk bezoekt als wij. We gaan ons buigen over de andere deelnemers. In ons huis zullen ook twee weken engelse les worden geregeld voor kansarme jonge Roma-meisjes.

Minder data-gebonden zijn de ondersteunende bezoeken aan kerken in Nova Zagora, Sevlievo, Gabrovo en de Romakerken. Daarnaast is er een aantal families die we zullen bezoeken om te horen hoe het met hen is vergaan. Ons open huis in Popovtsi wordt ongetwijfeld weer een ontmoetingsplaats voor families, vrienden en buren. En wie weet, bezoek uit Nederland.

Het team

We zijn al enige tijd bewust bezig met de overdracht van onze activiteiten. We doen dat op basis van opgebouwde relaties met jongelui die de passie en mogelijkheden hebben om daar tijd in te investeren.Ze zijn een beetje onze discipelen die we leren te ontdekken waar ze goed in zijn en we dagen ze uit om nieuwe dingen te doen. We leren ze om verantwoordelijkheid te dragen voor gebieden waar ze zich aan toewijden.

Het kamp

Ons plan is om twee kampen te organiseren van een week. Plaats is in het kerkhotel in Nova Zagora. Per kamp twee dorpen met ongeveer 7 of 8 deelnemers. Het thema van het kamp dit jaar is Het Koninkrijk van God, met specifieke aandacht voor liefde, relaties, vriendschappen, verkering en het huwelijk. In de Romacultuur is het normaal dat een meisje van 15, 16, 17 jaar “trouwt”; dat is meestal een familiegebeurtenis zonder enige bemoeienis van kerk of staat. Daarover willen we in het kamp Gods Plan uitleggen. We richten ons op jongeren van 14 tot 18 jaar.

Kookles

In één lijn met het kampthema ligt het plan van kooklessen. Ongeveer een week lang zullen enige Romameisjes in ons huis zijn, om wijze lessen te krijgen over het leven en daarbij krijgen ze de mogelijkheden om extra vaardigheden te krijgen in koken. Hoe gaat de liefde van de man ook weer? Sjannie zal zich daarover met name bekommeren. En natuurlijk gaan we leuke dingen doen.

Engelse les

Er is al een forse discriminatie van Romas in Bulgarije. Er is nog steeds een “Roma bride market” Kijk maar https://youtu.be/3HcsZQZtOZw. Tijdens de engelse les, proberen we hen duidelijk te maken dat ze geliefd en waardevol zijn en we geven hen de mogelijkheden om basis-Engels te leren, maar ook extra kansen en perspectieven te geven in de maatschappij. Wij bieden aan twee groepen van ongeveer 6 meisjes een week verblijf, liefde en onderwijs. Een prachtige gekwalificeerde lerares met een hart voor Romas komt onderwijs geven.

Open huis

Ons huis is open voor veel mensen. Relaties bouwen is voor ons het sleutelwoord. Kinderen uit onze straat hebben de gewoonte om binnen te lopen, een spelletje te spelen, een drankje te drinken, een praatje te spreken en ons te bevragen met vragen (ja, ik weet dat het Nederlands niet klopt). En we nodigen veel mensen uit voor een bakkie of eten. We willen zoveel mogelijk goede buren zijn.

Kerken

We bezoeken verschillende kerken, zowel Romakerke als “gewone” bulgaarse kerken. Bij sommigen zijn we kind aan huis, spreken daar, geven onderwijs.. al naar hun behoefte. We gaan veel om met hun jeugd en hebben daardoor veel goede contacten. De Romakerken die wij bezoeken zijn allemaal onder dezelfde koepelorganisatie als Rafael Nederland. We hebben goed contact met het echtpaar dat verantwoordelijk is voor al die kerken in Bulgarije.

Ondersteuning aan ons werk

De naaste steun die we krijgen is van onze kinderen en kleinkinderen en familie. Zonder hen zouden we niet kunnen doen wat we doen. De kerk van waaruit we gezonden zijn is Rafael Den Bosch, die ons nog steeds ondersteunt in geestelijke, materiele en financiele zin. We zijn er dankbaar voor dat ondanks onze verhuizing, deze band is gebleven. Binnen de voor ons nieuwe kerk in Arnhem zijn we nog zoekende of en hoe er een relatie naar ons werk in Bulgarije zal komen. Binnen Rafael Nederland zijn we zendingsambassadeurs voor Bulgarije en ondervinden ons op allerlei manieren gezegend en gesteund in ons werk. Wat is het geweldige dat we ook gesteund worden door mensen, die ons en ons werk een warm hart toedragen. Duidelijk is dat dat vooral gestoeld is op relaties. Ook op relaties, via via, hebben we contact gekregen met een studentenvereniging in Tilburg. Hun dispuut CALA NEA, gaat ons sponsoren op een heel mooie studentenmanier. Ze hebben daarvoor gelukkig ook minder conventionele manieren. We zijn super dankbaar.

Open huis voor Nederland: zending- of oriëntatiereis

Ook voor de “thuisblijvers” kunnen we een open huis zijn.

Stel dat je een tijdje wilt helpen bij een van de genoemde activiteiten: het jongerenkamp, het koken of de Engelse les. Neem dan met ons contact op en we gaan samen naar de mogelijkheden kijken.

Stel dat je wel zou willen weten hoe voor ons het leven in Bulgarije er uit ziet, met in je achterhoofd... zending is misschien iets voor mij. Of je wilt iets meer weten van Bulgarije. We laten je een dienst meemaken in een Romakerk of een Bulgaarse kerk, we gaan naar een klooster, een openlucht museum, een waterval, een markt of een stadje. Je ontmoet onze buren, vrienden. Zou je dat willen kun je met ons een afspraak maken om eens te zien wat kan en niet kan.

Tenslotte

D.V. gaan we in april naar Bulgarije.

We hopen dat de mensen, kerken en organisaties ons blijven steunen. Bemoediging, gebed, aandacht. Natuurlijk is sponsoring belangrijk en we danken al degenen die dat deden en doen en willen doen.

U kunt zich laten inschrijven voor de nieuwsbrief (als u dat nog niet gedaan heeft) door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Blijf verbonden!

Ontvang nieuws, activiteiten en bemoedigingen direct in uw inbox.